Sunday, July 11, 2010

GATEAU AFRICA

Kek
7 oz gula castor
7 oz butter
7 oz tepung gandum
3 oz serbuk badam
5 biji telur
½ tin susu cair (evaporated milk)
¼ sudu the baking powder
Sedikit vanili

Cara :
1. Pukul telur dan mentega hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga telur naik.
2. Masukkan tepung yg telah di ayak dengan baking powder dan sebuk badam dan gaul rata.
3. Masukkan susu dan vanili.
4. Masukkan adunan dalam tin kek yg telah dialas dan disapu mentega.
5. Bakar hingga masak

Biskut (untuk hiasan kek)
1 oz gula castor
1 oz butter
3 oz tepung
1 merah telur
Sedikit baking powder, sedikit vanili

Cara :
1. Gaul gula dan butter (guna tangan) dan masukkan merah telur.
2. Masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder dan vanili
3. Jadikan doh biskut, canai dan terap ikut suka
4. Bakar hingga masak

Buttercream
5 oz butter
3 oz gula aising
1 ½ oz air sejuk

Cara :
1. Pukul butter dan gula aising hingga putih
2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit hingga jadi buttercream.

No comments:

Post a Comment